W Żydowie mieszkańcy przygotowali ponad 1000 rogali!

Paweł Brzeźniak
Paweł Brzeźniak
W Żydowie mieszkańcy przygotowali ponad 1000 rogali!
W Żydowie mieszkańcy przygotowali ponad 1000 rogali! Paweł Brzeźniak
W Szkole Podstawowej w Żydowie odbyły się warsztaty kulinarne z pieczenia rogali, w których udział wzięło kilkudziesięciu mieszkańców.

Warsztaty poprowadził Tomasz Ryszczuk, kucharz i sołtys Gębarzewa. - Rogale w Wielkopolsce kojarzą się ze postacią św. Marcina, a kształt rogala to odniesienie tradycji do zgubionej potkowy konia, na którym jeździł św. Marcin. Najsmaczniejsze i robione według tradycji oraz takie, co zdobywają certyfikaty, to te z białym makiem, dużą ilością bakali, lukru i orzechów - przyznaje. - Dużo osób robi również rogale z niebieskim makiem, dżemem czy masą migdałową. My na warsztatach wykonujemy rogale z ciasta połfrancuskiego, którego przygotowanie nie należy najprostszych. Ciasto musi mieć odpowiednią temperaturę oraz musi być dobrze i kilkakrotnie wałkowane z tłuszczem oraz leżakowane w chłodni, przez co nabiera puszystosci i widać warstwy ciasta. Podczas warsztatów nadziewamy masą makową z białego i niebieskiego maku oraz z powidłami - dodaje kucharz.

1500 rogali będzie rozdanych podczas Narodowego Święta Niepodległości - o 11:30 w urzędzie w Czerniejewie i o 14:30 w Wiejskim Domu Kultury w Żydowie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie