Paulina Hennig-Kloska złożyła projekt ustawy w sprawie restauratorów
Bary, restauracje i hotele choć nie mogą prowadzić swobodnie działalności gospodarczej, to muszą do końca stycznia ponieść koszty związane z opłaceniem na nowy rok zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
Jeśli nie opłacą koncesji w terminie, nie będą mogli handlować alkoholami przez kolejne 6 miesięcy, a więc także w sytuacji odblokowania branży gastronomicznej na wiosnę.
- Wsłuchując się w głos przedstawicieli gnieźnieńskiej gastronomii złożyłam dziś w Sejmie projekt ustawy, w którym proponuję umorzenie części kosztów opłaty alkoholowej, którą gastronomia poniosła w ubiegłym roku za zamknięte tygodnie wiosną i jesienią. Ponieważ środki te wpływają do kasy miasta, projekt przewiduje rekompensatę strat dla jednostek samorządu terytorialnego z funduszu COVID-owego. To ponad 4 miesiące, za które punkty gastronomiczne zapłaciły w roku ubiegłym, a w których nie handlowały. Będę wnioskować by projekt został procedowany na posiedzeniu Sejmu w tym tygodniu. Zamierzam też zapytać o wypłatę środków finansowych dla zamkniętych branż
- mówi posłanka Paulina Hennig-Kloska z Koalicji Obywatelskiej.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?