W skrócie
Prawdziwy bogracz pochodzi z kuchni węgierskiej. Nazwa dania wzięła się od kociołka, w którym była gotowana. W Polsce nazwa kociołka utożsamiana jest z zupą gulaszową na bazie wołowiny i dziczyzny. Kluczowe jest przyprawienie gęstego dania słodką i ostrą papryką, aby nadać mu wyrazistości. Zobacz przepis na zupę bogracz.
Bogracz – przepis na węgierski obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg wołowiny lub dziczyzny,
- 4 pomidory lub 200 ml gęstej passaty pomidorowej,
- 3 cebule,
- 3 papryki (czerwone, zielone, żółte),
- 2 marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 ostrej papryczki,
- 2 ziemniaki,
- 1 litr rosołu lub bulionu,
- 5 g słodkiej mielonej papryki,
- 20 ml oleju.
Do smaku:
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól.
Jak zrobić bogracz?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać, umyć i pokroić na w kostkę. Podobnie należy zrobić z paprykami, usuwając z nich gniazda nasienne.
- W garnku z grubym dnem lub w kociołku trzeba rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
- Kolejnym krokiem jest dodanie papryki.
- Gdy warzywa się zarumienią, należy dodać do nich pokrojone w kostkę mięso.
- Następnie trzeba dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę.
- Gdy się zarumienią, należy dodać pokrojone pomidory lub zalać je passatą.
- Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać i posolić.
- Do garnka należy dolać bulion lub rosół.
- Po zalaniu bogracz powinien mieć konsystencję gulaszu. Jeśli uznacie, że zupa jest zbyt gęsta, zachęcamy do dolania jeszcze 100 ml.
- Ostrą papryczkę należy ostrożnie posiekać i dodać do bogracza. Gulasz należy gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
- W czasie, gdy bogracz się dusi pod przykryciem, należy obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.
- Około 10 minut przed końcem gotowania trzeba dodać ziemniaki i posiekany czosnek.
- Do bogracza należy dolać pozostały bulion i całość gotować przez 5 minut.
- Aromatyczny bogracz jest gotowy.
Czytaj także: Domowy gulasz z indyka na obiad. Zobacz przepis na danie w sosie własnym. Tradycyjne polskie zioło dodaje smaku
Sposób podania gulaszu
Tradycyjny węgierski bogracz można podać z kluskami kładzionymi, kluskami śląskimi lub pampuchami. Dodatek ziemniaków sprawia, że można traktować bogracz jako pełnoprawne danie. Jeśli jesteście bardzo głodni, to bogracz, warto podać z pajdą świeżego chleba żytniego. Przed podaniem bogracz można posypać posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
Gulasz z grzybami
Bogracz świetnie też smakuje z ugotowany z grzybami leśnymi. Jeśli nie macie do nich dostępu, to możecie skorzystać z podsmażonych pieczarek. Jeżeli chcecie szybko nadać bograczowi zapach i smak grzybów, to zachęcamy do korzystania ze zmielonych grzybów. Taki proszek grzybowy warto trzymać jako przyprawę do zup i sosów. Bez namaczania grzybów dodacie jedzeniu leśnego zapachu.
Bogracz wieprzowy na każdą kieszeń
W Polsce często sięga się po gulasz przygotowywany na bazie wieprzowiny. W takiej odsłonie danie jest znacznie tańsze niż jego oryginał z wołowiny i dziczyzny. Aby bogracz z wieprzowiny rozpływał się w ustach, warto skorzystać z mięsa idealnego do duszenia np.: szynki lub łopatki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?