MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CC BY 3.0...
fot. Wikipedia.ord/Matman z Lublina/CC BY-SA 3.0

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Lubelskie szczypki

CC BY 3.0

Szczypki (lub szczypy) to lubelski przysmak z Lubelszczyzny. Lubelskie szczypki to kolorowe i całkiem długie (15-centymetrowe) kawałki cukrowej masy, pakowane po 5 lub 10 sztuk w papierowe tutki. Robi się je z cukru, wody, ubitych białek, mąki ziemniaczanej, żelatyny, syropu smakowego i barwników. W przeciwieństwie do poznańskich rur i pańskiej skórki przepis na lubelskie szczypki nie jest owiany tajemnicą.

Zobacz również

Inowrocław szybko się wyludnia. Tak źle jeszcze nie było - trzeba bić na alarm

Inowrocław szybko się wyludnia. Tak źle jeszcze nie było - trzeba bić na alarm

Jedziesz w Tatry? Lepiej zrezygnuj ze wspinaczki. TPN ostrzega

Jedziesz w Tatry? Lepiej zrezygnuj ze wspinaczki. TPN ostrzega

Polecamy

9 najlepszych atrakcji Warszawy dostępnych za darmo. Polecają je sami turyści

9 najlepszych atrakcji Warszawy dostępnych za darmo. Polecają je sami turyści

Uderzenia gorąca w okresie menopauzy mogą sygnalizować poważną chorobę wątroby

Uderzenia gorąca w okresie menopauzy mogą sygnalizować poważną chorobę wątroby

Zapomniana choroba rozprzestrzenia się w całej Europie i zabija dzieci

Zapomniana choroba rozprzestrzenia się w całej Europie i zabija dzieci