Bożonarodzeniowe wypieki. Przepis na świąteczne bułeczki
Świąteczne bułeczki - porcja na 16 sztuk
- 60 dag mąki
- 6 dag drożdży
- 6 dag boczku
- 4 cebule
- 6 dag smalcu
- 2 łyżeczki cukru
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 12 dag masła
- margaryna do wysmarowania blachy
- 2 żółtka
- szklanka mleka do posmarowania bułek
- szczypta soli
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i umieścić pokruszone drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka, masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Nadzienie
Cebulę obrać i drobno posiekać. Smalec podgrzać na patelni, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek, cebulę i zeszklić. Ciasto podzielić na 16 równych części, na każdą część położyć łyżeczkę nadzienie i uformować bułeczki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piec ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Polecam inne przepisy:
Zobacz także
Polecamy
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: dorota.michalczak @polskapress.pl lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Polub nas na FB
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?