Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku...
fot. Flickr

Tych przysmaków nie próbuj. Są śmiertelnie niebezpieczne

CASU MARZU

Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Zobacz również

W majówkę wyruszą pociągi z Białegostoku do Walił

W majówkę wyruszą pociągi z Białegostoku do Walił

Drzwi otwarte 2024 w Szkole Podstawowej nr 14 we Włocławku. Zdjęcia

Drzwi otwarte 2024 w Szkole Podstawowej nr 14 we Włocławku. Zdjęcia

Polecamy

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Przegląd tygodnia od 29.03 w Gorzowie WielkopolskimTygodniowy przegląd prasy w Gorzowie Wielkopolskim, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 29.03 w Gorzowie WielkopolskimTygodniowy przegląd prasy w Gorzowie Wielkopolskim, (29.03-4.04.2020)

Przegląd marca w Gorzowie Wielkopolskim, Przegląd prasy z Gorzowie Wielkopolskim w marcu

Przegląd marca w Gorzowie Wielkopolskim, Przegląd prasy z Gorzowie Wielkopolskim w marcu